Moto gume

Postoje brojni dodaci na motoru koji direktno utječu na sigurnost vozača u prometu. Jedan od njih su svakako moto gume. One imaju najviši utjecaj na ponašanje motora na cesti te je stoga vrlo bitno da su zadovoljavajuće kvalitete. Gume za motore se razlikuju ovisno o vrsti pa se na tržištu mogu naći gume za skuter, gume za motore namijenjene vožnji po neravnim terenima i slično. Naravno, ne treba posebno napominjati kako je izuzetno važno kupiti odgovarajuće gume za motor.

Pripazite na starost guma

Kada se kupuju gume za motocikle, izuzetno je bitno kupiti što mlađe gume, odnosno one koje nisu davno proizvedene. Razlog je u tome što moto gume s vremenom gube svoja svojstva koja su važna za sigurnost na cesti. Primjerice, ako imate skuter, velika je razlika kupite li gume za skuter koje su proizvedene prije nekoliko mjeseci ili prije nekoliko godina. Moto gume od čije proizvodnje je prošlo puno vremena više na prianjaju toliko dobro na podlogu što može značajno produžiti put kočenja. Naravno, sama udobnost u vožnji također dolazi u pitanje.

Odabir moto guma

Problem koji muči mnoge vozače motora je kako odabrati odgovarajuće moto gume za svoj motor. Jedan od najjednostavnijih savjeta je da se potraže moto gume istih ili gotovo istih karakteristika kao one koje su trenutno na motoru. Novi motori imaju tu dobru svojstvo da je vrlo jednostavno pronaći iste gume za motor kao i one koje su trenutno na motoru. Razlog je što brojni proizvođači već dugi niz godina proizvode iste gume za motore koje su se pokazale odlične i popularne. Ukoliko pak ne možete pronaći potpuno iste gume, raspitajte se koje moto gume bi po karakteristikama mogle biti najsličnije onima koje već imate. Naravno, ukoliko niste bilo zadovoljni s onima koje su trenutno na vašem motoru, uvijek se možete odlučiti za potpuno novi model, s drugačijim karakteristikama.